ירידה במשקל בגיל מעבר..
- Liran Diet
- 29 באפר׳ 2024
- זמן קריאה 3 דקות

מה קורה עם הירידה במשקל בגיל המעבר?
בשנים האחרונות, הועלתה המודעות לקשיים שנשים חוות בגיל המעבר. הירידה בהורמונים, השינויים הגופניים והמנטליים – כולם יוצרים מכלול אתגרים שלא קל להתמודד איתם. אחד הקשיים המרכזיים שעולה שוב ושוב הוא הקושי לשמור על משקל גוף תקין ולהוריד ממנו כשהוא עולה.
"זה כמו שמישהו לחץ על כפתור ומהלילה למחרת המשקל השתגע", מספרת שרה, אם לשלושה ובת 53. "אני לא שיניתי כלום בתזונה או בפעילות הגופנית שלי, אבל הקילוגרמים פשוט התחילו לצבור". סיפור דומה מספרת גם נעמי, ששנתיים לאחר שחוותה את תחילת גיל המעבר מצאה את עצמה עם כ-12 ק"ג יתרים. "זה היה משהו שהלך והחמיר במשך זמן".
המצב שמתארות שרה ונעמי הוא נפוץ מאוד בקרב נשים בגילאי המעבר. גיל המעבר כרוך בשינויים הורמונליים משמעותיים, שבמקרים רבים גורמים לעלייה בלתי רצויה במשקל. המנגנון המרכזי שתורם לכך הוא הירידה החדה ברמות ההסטרוגן, שמגבירה את הנטייה לצבירת שומן.
"בעוד שבשנות החיים המוקדמות של האישה הפרופיל ההורמונלי מאופיין ברמות הסטרוגן גבוהות, שתורמות לחלוקת השומן באופן אחיד בגוף, הירידה בהסטרוגן בגיל המעבר מובילה לצבירת שומן מוגברת באזור הבטן והירכיים", מסבירה ד"ר ענת כהן, רופאה אנדוקרינולוגית מומחית לרפואת נשים. "זה לא רק עניין אסתטי, אלא גם גורם סיכון בריאותי".
צריכת קלוריות ללא שינוי
בד בבד עם השינוי ההורמונלי, ישנו גורם מפתח נוסף שמקשה במיוחד על שמירת המשקל - האטת חילוף החומרים.
ככל שאנו מזדקנים, חילוף החומרים שלנו הולך ואוטם ואנו צורכים פחות קלוריות ביום. "הבעיה היא שרוב הנשים לא מתאימות את צריכת הקלוריות להאטת חילוף החומרים, ולכן המאזן האנרגטי יוצר עודף", אומרת ד"ר כהן.
במילים אחרות, הן ממשיכות לצרוך את אותה כמות קלוריות מזון שצרכו בצעירותן, רק שעכשיו הגוף שורף הרבה פחות ממנה. התוצאה הבלתי נמנעת היא עלייה במשקל.
חיים משתנים, אנרגיות משתנות
לא רק הגורמים הביולוגיים הם אלו שמקשים על הירידה במשקל בגיל המעבר. ישנם גם שינויים התנהגותיים ונפשיים שמשפיעים על הנטייה להשמין. "כשילדיי עזבו את הבית, הופתעתי לגלות כמה אנרגיות ריקות ומתסכלות צברתי במהלך היום", משתפת אסתי, אם לשלושה בוגרים בני 50. "ההרגל של לנשנש מתוך שעמום או עצבנות החמיר".
פיתוח הרגלים לא בריאים, כמו אכילה רגשית ונשנושים כתגובה ללחץ וריקנות, הוא מצב שכיח עבור רבות מן הנשים שמגיעות לגיל המבוגר. השילוב של שינויים הורמונליים, האטת חילוף חומרים, ותיפקוד גופני לקוי יותר, עם השינוי התפקידי שבא לאחר שהילדים עוזבים את הבית או שמתרחשים שינויים אחרים במעגלי התמיכה - הופך את השמירה על משקל בריא למלחמה יומיומית קשה.
הדרך לשמירת משקל בריא:
אז מה ניתן לעשות כדי להתגבר על הקשיים הללו בגיל המעבר ולשמור על משקל גוף תקין? להלן כמה המלצות:
1. התאמת צריכת הקלוריות - כפי שצוין, האטת חילוף החומרים מצריכה להפחית בצריכת הקלוריות. מומלץ לעקוב אחר הצריכה היומית באמצעות אפליקציות מעקב קלוריות, ולצמצם אותה באופן הדרגתי בהתאם לצרכים המשתנים.
2. שמירה על פעילות גופנית - קיום פעילות גופנית סדירה הוא חיוני לא רק לשריפת קלוריות אלא גם לשמירה על מסת השריר והמטבוליזם. יש להקפיד על שילוב פעילות כוח לצד פעילות אירובית. במקרים של בעיות בריאותיות או כאבים, חשוב להיוועץ עם רופא או מאמן כושר מקצועי.
3. דפוסי אכילה בריאים - האצת קצב חילוף החומרים ומניעת "נשנושים" יכולים להיות מושגים על ידי אכילת ארוחות קטנות ומזינות לאורך כל היום. יש לשים דגש על מזונות עשירים בסיבים תזונתיים ובחלבון איכותי, ולהימנע מחטיפים קלוריים וממתקים.
4. טיפול בהשלכות הנפשיות - חשוב לא להתעלם מהמרכיב הנפשי והרגשי של השינויים שעוברים בגיל זה. יצירת שגרה יציבה ומזינה, פיתוח הרגלים להפגת לחצים באופן בריא, וטיפול נפשי במידת הצורך, עשויים לסייע רבות.
5. קבלת תמיכה מקצועית - במקרים רבים, נדרשת התערבות של איש מקצוע כדי לבנות תוכנית אכילה או התאמה של תוספי מזון או הכוונה לפעילות גופנית המותאמת באופן אישי. הסיוע של מומחה יכול למנוע פיתוח של הרגלים לא בריאים והידרדרות ולפעמים להחזיר את איכות החיים ואת האנרגיה שהלכה לאיבוד.
גיל המעבר אינו קל, אך יש דרכים להתמודד איתו ולשמור על בריאות וכושר גופני ממושך. עם דרך חיים בריאה, תזונה מותאמת, פעילות גופנית סדירה וקבלת תמיכה מקצועית וחברתית, ניתן להגיע לגיל הזהב עם עודף משקל מזערי. האתגר קשה, אך בהחלט ניתן להתגבר עליו בעבודה משותפת.
יש המון לקוחות שמגיעות אליי עם עלייה במשקל בהפתעה אחרי גיל המעבר מבלי ששינו שום דבר בתזונה שלהן. מה שעבד להן שנים בקלות פתאום כבר לא עובד יותר. אז חשוב לדעת שבהחלט אפשר להחזיר את המצב לקדמותו והרבה פעמים אפילו התוצאות מדהימות גם את הלקוחות שבהתחלה לא מאמינות שיוכלו לרדת במשקל שוב ובהמשך כשאנחנו מגיעים ליעד שהן ביקשו הן מחליטות שאפשר לרדת עוד כמה קג בקלות 🙏 צריך רק החלטה, סבלנות ולהיות מוכנים לשיתוף פעולה 💪
בהצלחה לכולם
לירן
Comments